Japanska korporacija Jazaki otvorila fabriku u Šapcu

Japanska korporacija Jazaki otvorila fabriku u Šapcu

Japanska kompanija “Jazaki“ svečano je otvorila otvorila fabriku za proizvodnju kablovskih setova za kamione Dajmler u industrijskoj zoni u Šapcu. Otvaranju su prisustvovali predstavnici države, grada, ambasade, partnera – predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar privrede Goran Knežević, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić, predsednik Jazaki korporacije Ssinđi Jazaki, predsednik Jazaki Evropa Bo Inge Anderson, ambasador Japana Đuići Takahara, predstavnik kompanije Dajmler Traks Ingo Etišer, gradonačelnik Ssapca Nebojša Zelenović, predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić i brojni gosti. 

‘Jazaki“ je već zaposlio više od 500 radnika, a do kraja 2019. godine planira da zaposli do 1.700 radnika u šabačkoj fabrici. Ovo je najveća japanska grinfild investicija kod nas, u koju je grad Šabac uložio 2,4 miliona evra, a država 10,1 milion evra. 

Investicija je vredna oko 25 miliona evra, ukupna površina fabrike je 29.488 metara kvadratnih, a fabrički krug se prostire na oko sedam hektara u industrijskoj zoni.
U sklopu fabrike se nalazi proizvodni pogon, kancelarije, magacin, kantin i zdravstvena ambulanta.

Najveći deo proizvodnog programa japanskog giganta odnosi se na elektronske komponente koje se ugrađuju u automobile i sisteme za prenos električne energije,

“Jazaki“ trenutno posluje u 46 zemalja i zapošljava 290.000 radnika, a kompanija ima oko 450 proizvodnih i drugih lokacija. Izgradnja fabrike u Šapcu je trajala 258 dana, a od juna je počeo da radi i Trening centar za obuku zaposlenih u Srbiji.